logotype

Férfimeddőség

A herék fejlődése

A herék fejlődése a fiúknál már a magzati élet elején elindul. A terhesség 3-5. hetében megkezdődik a nemi differenciálódás, a 6. héten az őssejtek előalakjai is kifejlődnek. A 9. héten fejlődnek ki a később, a herében a hím nemi hormont (tesztoszteron) termelő sejtek.

A herék leszállása a 28. héten kezdődik meg és a 40. hétig tart, röviddel a szülés előtt kerülnek a herék a herezacskóba. Ez az egész folyamat bonyolult hormonális kontroll alatt megy végbe.

Hímivarsejt-termelés

A herék csatornáiban termelődnek a hímivarsejtek, majd a mellékherében érnek, és innen jutnak tovább az ondóvezetékbe, majd kiegészülve a prosztata és az onóhólyag váladékával (ez adja a sperma ~90%-át) a húgycsövön át kerülnek a külvilágba. A hímivarsejtképzést a köztiagy, az agyalapi mirigy és a here hormonális tengelye irányítja. A férfi nemi hormont (tesztoszteron) a here termeli, a csatornák közötti térben elhelyezkedő sejtekben. Ez a hormonrendszer nemcsak a hímivarsejtek képzésében, hanem a szexuális működésben és a másodlagos nemi jellegek kialakulásában is kulcsszerepet játszik. Tesztoszteronfüggő a csontok keménysége, az izmok hosszúsága és ereje, a szőr- és a hajnövekedés, a hangszín is. Az androgén hormonok kb. 10%-a a mellékvesében termelődik.

A férfimeddőség okai

 • A here nem fejlődik ki

 • Fejlődési rendellenességek

 • Szerzett eltérések (sérülés, herecsavarodás utáni állapot, heredaganat, sebészi beavatkozások)

 • Hereleszállási zavarok

 • Genetikai eltérések (pl.: Klinefelter syndroma), kromoszóma eltérések

 • Őssejtek zavara

 • Rosszindulatú betegségek kezelései (cytosaticumok, sugárkezelés)

 • Hímivarsejtek érési gátlása

 • Vírusos heregyulladás (mumpsz)

 • Here-mellékhere gyulladások

 • Külső behatások (gyógyszerek, toxinok, sugárzás, hő)

 • Rendszerbetegségek (máj, veseelégtelenség)

 • Heredaganat

 • Here visszértágulat (varikocele)

 • Hormonális zavar

 • Immunológiai okok

 • Szexuális zavarok

 • Életmódi tényezők (dopping, alcohol-, nikotin-, kábítószerélvezet)

 • Egyéb, nem felismerhető okok, ismeretlen eredet

A megtermékenyítő képesség vizsgálata

Meddő kapcsolat = Rendszeres, aktív szexuális életet élő, fogamzásgátlási módszereket nem használó pár esetében a terhesség 1 éven belül nem jön létre. (WHO, 1995)

Napjainkban, amennyiben a hölgynek nincs korábban ismert nőgyógyászati eltérése, a nőgyógyászati vizsgálatokat cask a férfi andrológiai vizsgálata után kezdik el.

Legújabb kutatási adatok szerint Európában a kapcsolatok 25%-ban nem jön létre a kívánt terhesség 1 éven belül. Ezen párok 15%-a keres orvosi segítséget, és ezek 5%-a marad akaratuk ellenére gyermektelen.

Napjainkban, amennyiben a hölgynek nincs korábban ismert nőgyógyászati eltérése, a nőgyógyászati vizsgálatokat csak a férfi andrológiai vizsgálata után kezdik el.

A férfimeddőség terén elsődleges a vizsgálatra jelentkező férfi kikérdezése a korábban lezajlott betegségekről, műtétekről, gyógyszerszedésekről, esetleges környezeti ártalmakról, életmódi tényezőkről.

Ezt követi a nemi szervek fizikális vizsgálata.

Ezután értékeljük a spermaképet (sperma analízis, korábban spermatogram). A spermakép vizsgálata akkor optimális, ha az azt megelőző 3-5 napon nem történt ondótávozás, a mintát maszturbáció útján produkálják, steril gyűjtőedénybe. Az elfolyósodás kivárása után (20-30 perc) vizsgálható a minta, célszerű a vizsgálatot 1 órán belül elkezdeni.

A WHO szabályai szerint normális a spermakép, ha a következő paraméterek mindegyikének megfelel:

Ejakulátomtérfogat >= 1,5 (1,4-1,7) ml
Spermiumkoncentráció >= 15 (12-16) millió/ml
Spermiumszám >=39 (33-46) millió/ejak
Összmolitilitás (PR+NP) >= 40 (38-42) %
Progresszív motilitás (PR) >= 32 (31-34) %
Vitalitás (élő spermiumok) >= 58 (55-63) %
Morfológia (normális spermiumok) >= 4 (3,0-4,0) %
pH >= 7,2
Peroxidázpozitív leukociták <1,0 millió/ml
MAR-teszt (a pozitív spermiumok aránya) <50 %
Immunobead teszt <50 %
Neutrális alfa-glükozidáz >= 20 mU/ejak
Fruktóz >= 13 őmol/ejak
Cink >= 2,4 őmol/ejak

A leggyakrabban előforduló kóros spermakép elnevezései

Csökkent hímivarsejtszám oligozoospermia
Súlyosan csökkent hímivarsejtszám oligozoospermia maximalis
Nem található hímivarsejt azoospermia
Csökkent mozgás asthenozoospermia
Károsodott alaki felépítés teratozoospermia
Kizárólag nem életképes hímivarsejtek necrozoospermia

Amennyiben a spermakép kóros, a fizikális vizsgálat eredményétől is függően hormonvizsgálatokat végzünk. Az eltérés súlyosságának függvényében, ill. többször előfordult vetélés esetén genetikai és immunológiai vizsgálat jön szóba. A hímivarsejtképzésben részt vevő szervek működése ill. esetleges ondóúti elzáródás, vagy a gyulladások hatásai az ún. biokémiai markerek vizsgálatával ellenőrizhető. Szükség szerint képalkotó eljárásokat végzünk.

A férfimeddőség kezelése

A fenti vizsgálatokkal talált eltéréseket műtétileg ill. gyógyszeresen korrigálhatjuk. A gyógyszeres andrológiai kezelések hosszabb ideig tartanak (ált. 3 hónap), eredményük is 3 ill. 6 hónap után ellenőrizendő.

Azokban az esetekben, ahol a zavar oka ismeretlen marad, - a vizsgált pár elhatározásának függvényében - a kezelés a mesterséges megtermékenyítés lehet, a spermakép minőségének megfelelően választott módszerrel.

Amennyiben hímivarsejtet nem találtunk, a hereszövet műtéti kimetszése útján (herebiopsia) végzett szövettani vizsgálat igazolja, hogy a heré(-k)ben van-e hímivarsejtképzés. A minta mélyfagyasztása javasolt, a későbbi, esetleges mesterséges megtermékenyítési eljárások céljára.

Ha a meddőség okaként ondóúti elzáródást találunk, mikrosebészeti rekonstrukciós műtét végzése jöhet szóba.